Ingredience
- čerstvý nebo mražený zelený hrášek 500 g
- vývar 1 l
- smetana na vaření 200 ml
- toustový chléb 5 plátků
- kus másla nebo sádla 1 dávka
- anglická slanina vcelku 100 g
- majoránka 1 lžička
- čerstvá petrželka 1 dávka
- hladká mouka 2 lžíce
- střední cibule 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
1. Na tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme hrášek, koření, vývar (popř. vodu), přiklopíme a necháme vařit. Mezitím si pečlivě rozkvedláme smetanu s moukou, kterou přilijeme do vroucího vývaru s hráškem. Necháme opět mírně povařit. Propasírujeme nebo rozmixujeme mixérem a pak ještě mírně povaříme alespoň 30 minut – abychom v polévce necítili mouku.
2. Zatímco se polévka vaří, dáme na rozpálenou pánev vypéct nadrobno nakrájenou slaninu. Když ji vyjmeme, necháme na pánvi ještě zezlátnout na čtverečky nakrájený toustový chléb či jiné bílé pečivo.
3. Při servírování dáme na talíř vypečenou slaninu, zalijeme polévkou a posypeme hotovými krutony a osvěžíme zelenou petrželkou.
Zdroj: Hrachová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hrachova-polevka-1 [On-line 24.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář