Ingredience:
- 800g sterilovaného hrášku
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce majoránky
- sůl, pepř
- 20 dkg špeku nebo uzeného
- smetana
- muškátový oříšek
- 1 litr vody
Osmažíme cibuli dosklovata, přidáme na kostičky nakrájené uzené, sterilovaný hrášek i s nálevem, dusíme 5–10 minut. Přidáme utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Podle toho, jakou chceme hustotu polévky, můžeme přidat vodu. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou, opečenými kousky uzeného a nějakou bylinkou, mohou být i krutony.
Zdroj: Hrášková polévka ze Zeleného údolí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hraskova-polevka-ze-zeleneho-udoli [On-line 17.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář