Suroviny:
- 1 cibule
- 2 mrkve
- ½ malého celeru
- 4 střední brambory
- ½ malé brokolice
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 litr vody
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 1 konzerva cizrny, slité a propláchnuté
- pořádná hrst hladkolisté petržele
- chilli koření dle chuti
Očistěte a nakrájejte zeleninu a brambory. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, celer a brambory na kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky.
Na másle osmahněte cibuli do sklovita. Přisypte všechno koření a za stálého míchání ho nechte asi 2 minuty osmahnout, ať se pěkně rozvoní. Pak přidejte všechnu zeleninu kromě brokolice, rajčat a cizrny. Opékejte několik minut spolu s kořením a cibulí. Zelenina by měla nabrat krásnou zlatavou barvu.
Zalijte litrem vody, osolte a opepřete, přiveďte k varu a pomalu na mírném plameni vařte 15 minut.
Poté přidejte rajčata (v hrnci je rozmáčkněte vařečkou), vodou propláchnutou cizrnu a nakonec brokolici. Vařte ještě dalších 5 minut. Ochutnejte, a je-li třeba, dochuťte solí či pepřem. Do hotové polévky vmíchejte nasekanou petržel.
Hned podávejte, ale pokud vám něco zbude do druhého dne, budete nadšeni – všechny chutě se přes noc nádherně prolnou. Máte-li rádi ostré chutě, na talíři si polévku přiostřete chilli – čerstvým, sušeným nebo pastou.
Zdroj: Hřejivá polévka s cizrnou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-primorske-vzpominky [On-line 04.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář