Suroviny:
- 3 dl čaje earl grey
- 3 dl bílého vína
- 3 lžíce cukru
- hruška
- badyán
- celá skořice
- citronová šťáva
- vanilková zmrzlina
- sekané mandle
Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přilijeme bílé víno, osladíme alespoň 3 lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán. Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená a necháme pomalu vařit do měkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.
Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Zakápneme citronovou šťávou.
Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.
Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.
Zdroj: Hruška vařená v čaji a v bílém víně; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/jak-doma-na-delikatesy-z-ovoce-kouknete-na-recepty-od-sefa?special=758795 [On-line 24.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář