Suroviny:
- půlka husy
- 150 g krup
- 150 g sušeného hrachu
- sádlo
- cibule
- česnek
- kmín
- sušená majoránka
- sůl, pepř
Kroupy a hrách je potřeba přes noc naložit do vody, každé zvlášť.
Husu rozdělíme na menší kusy, aby se pohodlně vešla do pekáče. Osolíme a okmínujeme ze všech stran, přidáme kousek sádla a kapičku vody. Přihodíme stroužek česneku a rozpůlenou cibuli. Pekáč přiklopíme a dáme do trouby péct na 160 °C do změknutí.
Naložený hrách přelijeme i s vodou, v které se máčel, do hrnce a přivedeme k varu. To samé uděláme s kroupami, vaříme do změknutí.
Upečenou husu vyndáme z pekáče a sádlo z vrchu výpeku opatrně přelijeme do rendlíku a necháme na mírném plameni vařit. Nasekáme do něj jednu velkou cibuli. Pár stroužků česneku utřeme se solí a přidáme na závěr k orestované cibuli. Křupavou cibulku i s trochou sádla přimícháme k hrachu, přidáme kroupy, sůl, pepř a majoránku.
V pekáči zbyl ještě výpek z husy, který přelijeme do zbytku sádla, ve kterém jsme restovali cibulku. Do prázdného pekáče můžeme dát půlku šouletu, kousky husy a zbytek šouletu, aby maso bylo zasypané. Přikryjeme pokličkou a dáme ještě na 20 minut zapéct do trouby.
Co s výpekem? Připravíme tzv. rezatý sos:
Zbylou tekutinu z pečené husy (tzn. zbylé sádlo a výpek) svaříme alespoň na polovinu, na vrchu se oddělí sádlo a dole zůstane svařený výpek. Sádlo opatrně slijeme a do výpeku přidáme trošku jíšky, orestujeme. Pak výpek zalijeme asi 2 dl studené vody a mícháme, dokud se tekutiny nespojí v jednu silnou omáčku, kterou přecedíme a podáváme k huse v šouletu.
Zdroj: HUSA V ŠOULETU; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/recepty-od-sefa-takto-upravenym-lusteninam-nelze-odolat?special=758795 [On-line 11.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář