reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jablečný koláč se šlehačkou

Suroviny
Na těsto:

  • hladká mouka 240 g
  • máslo 180 g
  • vejce 2 ks
  • třtinový cukr 2 lžíce
  • sůl 1 špetka

Na rozvar:

  • jablka 3 ks
  • cukr 2 lžíce
  • kůra z citronu
  • skořice 1 lžička

Na ozdobení:

  • jablko 2 ks
  • třtinový cukr 1 lžíce

Na kostky nakrájená jablka dáme do hrnce, lehce promixujeme a zalijeme troškou vody. Přidáme cukr, skořici a citronovou kůru a vaříme asi pět minut přikryté. Poté rozšťoucháme nebo rozmixujeme a vaříme, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby vznikla kaše. Necháme vychladnout.

Mezitím, co se nám rozvar vaří, smícháme ingredience na těsto. Nejdřív všechny sypké ingredience promísíme, pak přidáme vejce a máslo. Když nám vznikne hladké těsto, dáme ho do igelitového pytlíku a necháme asi půl hodiny odležet v lednici.

Dvě jablka oloupeme a nakrájíme na tenoučké půlměsíčky. Dáme je do mísy s citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Těsto vyndáme z lednice a vmačkáme do dortové formy, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Na dno rozetřeme rozvar a na vrch skládáme jablečné půlměsíčky. Postupujeme od kraje formy a jablka vyskládáme dokola tak, aby se vždy trochu překrývala. Před pečením posypeme asi půl lžící cukru. Dáme do trouby a pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.

Zdroj: Jablečný koláč se šlehačkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-kolac-se-slehackou  [On-line 20.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.