Suroviny
Na těsto:
- hladká mouka 240 g
- máslo 180 g
- vejce 2 ks
- třtinový cukr 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Na rozvar:
- jablka 3 ks
- cukr 2 lžíce
- kůra z citronu
- skořice 1 lžička
Na ozdobení:
- jablko 2 ks
- třtinový cukr 1 lžíce
Na kostky nakrájená jablka dáme do hrnce, lehce promixujeme a zalijeme troškou vody. Přidáme cukr, skořici a citronovou kůru a vaříme asi pět minut přikryté. Poté rozšťoucháme nebo rozmixujeme a vaříme, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby vznikla kaše. Necháme vychladnout.
Mezitím, co se nám rozvar vaří, smícháme ingredience na těsto. Nejdřív všechny sypké ingredience promísíme, pak přidáme vejce a máslo. Když nám vznikne hladké těsto, dáme ho do igelitového pytlíku a necháme asi půl hodiny odležet v lednici.
Dvě jablka oloupeme a nakrájíme na tenoučké půlměsíčky. Dáme je do mísy s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Těsto vyndáme z lednice a vmačkáme do dortové formy, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Na dno rozetřeme rozvar a na vrch skládáme jablečné půlměsíčky. Postupujeme od kraje formy a jablka vyskládáme dokola tak, aby se vždy trochu překrývala. Před pečením posypeme asi půl lžící cukru. Dáme do trouby a pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.
Zdroj: Jablečný koláč se šlehačkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-kolac-se-slehackou [On-line 20.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář