Suroviny
- hladká mouka 520 g
- cukr moučka 120 g
- Hera 120 g
- žloutek 4 ks
- mléko 8 lžic
- rum 2 lžíce
- prášek do pečiva 1 sáček
- jablka, na plátky 800 g
- třtinový cukr 200 g
- vanilkový pudink 1 sáček
- mletá skořice 2 lžičky
- citronová šťáva 2 lžičky
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme všechno ostatní a rukama vypracujeme těsto. Dáme je na půl hodiny rozležet do lednice a mezitím si připravíme jablka, která smícháme se všemi přísadami. Třetinu těsta odkrojíme, větší část rozválíme a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný).
Na těsto rozložíme jablka. Zbytek těsta rozválíme, rádýlkem nakrájíme na proužky a vytvoříme z nich mřížku na povrch koláče. Mřížku potřeme mlékem. Pečeme asi 20 minut při 180°C.
Zdroj: Jablečný mřížkový koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-mrizkovy-kolac [On-line 02.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář