Suroviny
Na těsto:
- polohrubá mouka 180 g
- cukr 80 g
- máslo 80 g
- vejce 1 ks
- mléko 5-6 lžic
- vanilkový cukr 1 sáček
- prášek do pečiva 1/3 sáček
Na náplň:
- jablka 400 g
- citron 1 ks
- máslo 30 g
- cukr 70 g
- brusinkový nebo rybízový kompot 50 g
- jádra vlašských ořechů 50 g
- Karamelová zmrzlina:
- zkaramelizované salko 200 g
- smetana ke šlehání 400 ml
- mléko 230 ml
Koláč: jablka oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a zbavíme jádřince. Kulatou koláčovou formu si vymažeme máslem, vysypeme cukrem, poklademe jablky, můžeme posypat trochou skořice, do dírek jablek dáme lžičkou kompot a do mezer mezi jablka ořechy. Na těsto ušleháme máslo, cukry a vejce. Přilejeme mléko, přidáme mouku s práškem do pečiva a vytvoříme hustší těstíčko, které pak vyklopíme na jablka a rovnoměrně ho rozetřeme. Pečeme na 190°C 10 minut, pak snížíme na 180°C a pečeme dalších 15 minut. Necháme dvě minuty odpočinout, poté vyklopíme na talíř. Podáváme teplé se šlehačkou či se zmrzlinou.
Karamelová zmrzlina: salko si den předem uvaříme ve vodě (2 hodiny), nebo zakoupíme již karamelové kondenzované mléko. Společně s mlékem ho v kastrůlku zahřejeme tak, aby se spolu hezky spojily, nevaříme! a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme a opatrně spojíme s karamelovou částí. Odvážní můžou do zmrzliny přidat i špetku soli, která podtrhne chuť karamelu.
Zdroj: Jablečný Tarte tatin, karamelová zmrzlina; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-tarte-tatin-karamelova-zmrzlina [On-line 25.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář