reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jablečný Tarte tatin, karamelová zmrzlina

Suroviny
Na těsto:

  • polohrubá mouka 180 g
  • cukr 80 g
  • máslo 80 g
  • vejce 1 ks
  • mléko 5-6 lžic
  • vanilkový cukr 1 sáček
  • prášek do pečiva 1/3 sáček

Na náplň:

  • jablka 400 g
  • citron 1 ks
  • máslo 30 g
  • cukr 70 g
  • brusinkový nebo rybízový kompot 50 g
  • jádra vlašských ořechů 50 g
  • Karamelová zmrzlina:
  • zkaramelizované salko 200 g
  • smetana ke šlehání 400 ml
  • mléko 230 ml

Koláč: jablka oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a zbavíme jádřince. Kulatou koláčovou formu si vymažeme máslem, vysypeme cukrem, poklademe jablky, můžeme posypat trochou skořice, do dírek jablek dáme lžičkou kompot a do mezer mezi jablka ořechy. Na těsto ušleháme máslo, cukry a vejce. Přilejeme mléko, přidáme mouku s práškem do pečiva a vytvoříme hustší těstíčko, které pak vyklopíme na jablka a rovnoměrně ho rozetřeme. Pečeme na 190°C 10 minut, pak snížíme na 180°C a pečeme dalších 15 minut. Necháme dvě minuty odpočinout, poté vyklopíme na talíř. Podáváme teplé se šlehačkou či se zmrzlinou.

Karamelová zmrzlina: salko si den předem uvaříme ve vodě (2 hodiny), nebo zakoupíme již karamelové kondenzované mléko. Společně s mlékem ho v kastrůlku zahřejeme tak, aby se spolu hezky spojily, nevaříme! a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme a opatrně spojíme s karamelovou částí. Odvážní můžou do zmrzliny přidat i špetku soli, která podtrhne chuť karamelu.

Zdroj: Jablečný Tarte tatin, karamelová zmrzlina; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-tarte-tatin-karamelova-zmrzlina  [On-line 25.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.