na 4 porce dezertu:
- 6 ks jablek
170 g cukru
lžička másla
150 g listového těsta
na ozdobu:
- zakysaná smetana
lesní ovoce
jablečné chipsy
máta či meduňka
na jablečné chipsy:
- 1 jablko (nakrájené na jemné plátky)
500 ml vody
1 kávová lžička medu
250 g cukru
Oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky asi centimetr silné. Ty naskládáme na rošt, zlehka podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme v troubě nebo na sporáku do poloměkka. Mezitím si na pánvi připravíme z cukru a kousku másla zlatavý karamel, který nalijeme na dno vymazaných formiček z alobalu. Listové těsto rozkrájíme na čtverce o něco větší než je průměr formičky, propícháme vidličkou a upečeme na 220 stupňů do zlatova. Podušenými jablky potom důkladně vyplníme formičky s karamelem a necelou hodinu je pečeme na 160 stupňů, dokud se jablka s karamelem nespojí. Zbytek karamelu znovu rozehřejeme, přilijeme do něj trochu vody, provaříme a vzniklou karamelovou omáčkou přeléváme upečené a vychladlé jablečné tatiny položené na polštářku, který vzniknul z upečených čtverců listového těsta. Nahoru přidáme lžičku zakysané smetany, ozdobíme lesním ovocem, lístky máty nebo meduňky, případně tenkým proužkem listového těsta a jablečnými chipsy, které si připravíme předem podle následujícího postupu: Vodu, med a cukr přivedeme k varu. Vypneme nebo ztlumíme hořák na minimum. Poté vkládáme jednotlivé plátky jablíček a necháme zlehka táhnout až zesklovatí. Takto připravené plátky jablíčka sušíme na vhodné podložce do křupava.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/107-jablecny-tatin/
Poslední tip, trik či komentář