- 2 polévkové lžíce cukru
- 3 lžíce sekaných lískových jader
- kávová lžička oleje
- 1 balení cukrářských piškotů
- polévková lžíce Amaretta
- 2 zelená jablka
- hrst rozinek
- citron
- 2 skořicové cukry
- 400 g italského mascarpone
- 250 ml šlehačky ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
Rozinky spaříme horkou vodou, osušíme v cedníku, zalijeme Amarettem a necháme marinovat. Z cukru vyrobíme na horké pánvi zlatý karamel a přidáme nasekané oříšky. Zkaramelizovanou směs vlijeme na mastný pečicí papír. Necháme ztuhnout, karamel sloupneme z papíru a rozdrtíme. Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince, pokrájíme na malé kostičky a smícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým cukrem. Mascarpone prošleháme s medem a vmícháme ušlehanou smetanu. Do pohárků vložíme nalámané piškoty, karamelovou drť a zakapeme alkoholem Amaretto.Vrstvíme: trocha krému, půl jablečné směsi, část oříšků, část krému, jablka a ořechy. Nakonec smetanový krém a posypeme jablkovou směsí s ořechy.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablka-s-mascarpone
Poslední tip, trik či komentář