Suroviny
- Portské vímo 100 ml
- sekané mandle 50-100 g
- drůbeží játra 500 g
- 200 g másla + 200 g na závěrečné zalití paštiky
- šalotka najemno naekaná 2 ks
- česnek 2 stroužky
- čerstvy tymián 1 snítka
- smetana ke šlehání 4 lžíce
- sůl
- pepř
Na ozdobu:
- plátky mandlí
- tymián
Játra důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky. V pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm pokrájenou šalotku dozlatova. Přidejte česnek, tymián a minutu opékejte. Pak vyndejte tymián, přidejte očištěná játra a opečte je dohněda. Těsně před koncem restování k játrům přilijte portské víno a nechte jen částečně odpařit. Játra rozmixujte dohladka. Přidejte zbývající rozpuštěné máslo, smetanu a dochuťte solí a pepřem. Znovu vše důkladně promixujte. Do hotové paštiky zamíchejte sekané mandle, rozdělte ji do misek nebo dejte do jedné velké a povrch uhlaďte. V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky, nechte je vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky. Ozdobte plátky mandlí a tymiánem a nechte v lednici dobře ztuhnout.
Zdroj: Játrová paštika s mandlemi, na portském víně s tymiánem, bagetka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jatrova-pastika-s-mandlemi-na-portskem-vine-s-tymianem-bagetka [On-line 11.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář