- 600 g jehněčí kýty
250 g másla
100 g mrkve
100 g celeru
250 g cibule
5 stroužků česneku
1,5 l vývaru
1 černé pivo
chlebová střída
rozmarýn (tymián)
sůl
pepř
na brambory se sladkým česnekem:
- brambory vařené ve slupce
česnek
máslo
sůl
pepř
Na rozehřátém másle orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, a
až získá zlatavou barvu, přidáme prolisovaný česnek a rozmarýn. Potom zalijeme vývarem a přivedeme
k varu. Do vařícího základu přidáme očištěné, na kousky nakrájené jehněčí maso, osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Přidáme-li maso do vroucího základu, zůstane šťavnaté. Poté přilejeme černé pivo a pod pokličkou necháme maso úplně změknout. Omáčku zahustíme nadrobno nakrájenou střídou chleba a asi 15 minut provaříme. Na závěr dosolíme a opepříme podle chuti.
Průběžně si můžeme připravit přílohu.
Oloupané stroužky česneku vložíme do horkého přepuštěného másla a necháme je podusit.
Na měsíčky nakrájené brambory, předem uvařené ve slupce, naskládáme na plech, osolíme, opepříme a přelijeme přepuštěným máslem i s celými stroužky česneku. Nakonec dáme do trouby zapéct do zlatova.
Maso servírujeme spolu s přílohou a ozdobíme pažitkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/44-jehneci-maso-na-cernem-pivu-s-bramborami-a-sladkym-cesnekem/
Poslední tip, trik či komentář