10 porcí
Není nad domácí paštiku! Ovšem paštika, třebaže je dobře ochucená kořením žádá ještě patřičné doplnění v podobě výrazných brusinek, lahodných kompotů nebo chutney. Teprve pak se můžeme těšit z té správné chuťové harmonie.
- ½ kg vařené zvěřiny (ořezu) s divokým kořením
- ½ kg vepřového bůčku bez kosti
- 100 g cibule
- sádlo
- z ½ citrónu kůra
- čerstvě mleté paštikové koření (pepř, majoránka, hřebíček, muškátový oříšek, tymián)
- 3 žloutky
- 2 lžíce koňaku
- 3 lžíce strouhanky
- 150 g anglické slaniny
- 100 g blanšírovaných mandlí
- sůl
- sádlo na vymazání formy
- celozrnné toasty
Vepřový bůček nakrájíme na kostky a osolíme, necháme odležet, nejlépe přes noc.
Spolu s uvařenou zvěřinou bůček umeleme na masovém strojku dvakrát, přidáme na sádle dosklovata usmaženou cibuli, citrónovou kůru, koření, žloutky, koňak, strouhanku a dobře promícháme. Máme-li nahrubo mleté nebo drcené koření, raději ho ještě přes husté síto přesejeme, abychom v paštice neměli hrubší kusy. Na závěr vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu a mandle (loupané).
Formu na paštiku vymažeme sádlem, naplníme míšeninou, sklepneme, zakryjeme alobalem a pečeme ve vodní lázni při 160 °C asi hodinu a půl.
Po upečení necháme vychladnout, vyklopíme a krájíme na plátky.
Podávat můžeme s brusinkami, jablkovým či hruškovým kompotem nebo jako my s rybízovou omáčkou a jablkovým chutney a křupavým toastíkem.
Rybízová omáčka
- 150 g rybízového džemu
- 1 lžíce sladkého červeného sladkého vína
- šťáva z půlky pomeranče
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- špetka soli
Džem smícháme s vínem, pomerančovou kůrou a šťávou v hladkou omáčku. Podle chuti přidáme špetičku soli.
Jablkové chutney
- 4 lžíce krupicového cukru
- 4 jablka
- citrónová šťáva
- 2 cl rumu
- 4 hřebíčky
- kousek celé skořice
- špetka mletého kardamomu
- špetka chilli
V kastrůlku nebo pánvi rozpustíme cukr, přidáme na kostičky nakrájená jablka, zastříkneme citrónovou šťávou, rumem a za průběžného míchání rozdusíme s kouskem celé skořice a hřebíčky.
Když mám směs povidlovou konzistenci, dochutíme mletým kardamomem a špetkou chilli.
Skořici a hřebíčky po uvaření vyjmeme.
Zdroj: Jelení paštika s mandlemi, rybízovou omáčkou a jablkovým chutney; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1052 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář