Suroviny
- kachní prsa
Na kompot z červeného zelí:
- jablečný cider ocet 70 ml
- hlávka zelí polovina
- cukr 100 g
- tymián
- máslo 200 g
- sůl
- cibule 1
- jablko 1
- badyán 1
- červené víno 500 ml
Na máslové bramborové knedlíky:
- prolisované brambory 500 g
- krupička 200 g
- semolinová mouka 100 g
- žloutek 2
- vejce 1
- máslo 200 g
- sůl 15 g
- jablka
- kuřecí vývar
- hrubá nebo panko strouhanka
- hnědé máslo
Kachní prsa očistíme a kůži nařežeme ostrým nožem na jemnou mřížku. Ze studené pánve na kterou položíme prsa kůží dolů, pomalu vypékáme kůži do zlatova, přidáme máslo a glazírujem horkým máslem než má prso uvnitř cca 57 stupňů Celsia.
Připravíme si kompot z červeného zelí: Na základ z 50g másla, cibule, jablek a koření přidáme nasekané zelí a za občasného míchání dusíme cca 30 min, poté přidáme cukr, jablečný ocet, podlijeme č. vínem a vaříme cca 30min do měkka. Za přidávání čerstvého másla rozmixujeme v robotu do hladka a finálně dochutíme solí, octem a cukrem. Na servis promícháme s čerstvým najemno nasekaným kysaným zelím.
Máslové bramborové knedlíky připravíme takto: Do teplých prolisovaných brambor, přimícháme mouku a sůl, následně máslo a vejce. Těsto za pomoci fresh fólie tvarujeme do válečků a vaříme v páře 15 min. Jablka nakrájíme na lodičky a grilujeme zprudka nasucho v pánvi nebo grilu. Mimo pánev ochutíme řepkovým olejem, solí a citronem a hned servírujeme. Kachní krky opečeme v troubě dozlatova, zalijeme kuřecím vývarem a vaříme pozvolna cca 4h. Přecedíme přes jemné síto a zredukujeme na konzistenci hustší šťávy. Dochutíme jablečným cider octem, solí a hnědým máslem.
Křupavou strouhanku vytvoříme takto: Hrubou strouhanku nebo panko nasucho za stálého míchání opékáme dozlatova, před koncem přilejeme trošku vypečeného kachního sádla a promícháme.
Zdroj: Kachna; Ohnivý kuře – pod pokličkou - TV Prima http://web.iprima.cz/kure/pod-poklickou/kachna [On-line 01.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář