Ingredience
- větší kachna 1 kus
- kmín 1 špetka
- sůl 1 dávka
- jablka 3 kusy
Červené zelí:
- hlávka červeného zelí 1 kus
- velká cibule 1 kus
- olej nebo sádlo 1 dávka
- drcený kmín 1 špetka
- ocet 1 dávka
- cukr krystal 1 špetka
- sůl a pepř 1 špetka
bramborový knedlík:
- brambory, předem uvařené, vychladlé a protlačené 1 kg
- polohrubá nebo hrubá mouka 350 g
- vejce 2 kusy
- sůl 1 špetka
- kypřící prášek do pečiva (nemusí být) 1 sáček
kynutý knedlík:
- hrubá mouka 300 g
- mléko 150 ml
- vejce 1 kus
- čtvrt kostky droždí 1 dávka
- sůl 1 špetka
1.Kachnu opláchneme, očistíme a vložíme do pekáčeprsní částí dolů. Maso posypeme kmínem, solí, do břišní dutiny vložíme jablka, která pak vyhodíme. Zprvu přikryjeme víkem, plechem nebo druhým pekáčem a pečeme při teplotě 150°C asi 50 minut. Teprve když maso změkne, kachnu otočíme, víko sejmeme a kachnu dopékáme nejméně dalších 45 minut dokřupava a dozlatova. Během pečení kachnu propichujeme, aby z ní mohlo lépe vytékat sádlo. Upečenou kachnu vyjmeme, z pekáče odebereme přebytečný tuk, šťávu vydusíme, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme hrnkem horké vody a necháme krátce povařit. Pečenou kachnu naporcujeme.
2. Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme nadrobno. Na oleji osmažíme cibuli dorůžova, přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak přidáme zelí, lžíci octa, osolíme, okmínujeme a malinko podlijeme, aby se zelí nepřipalovalo. Pomalu dusíme a hlídáme, aby se nevydusila všechna voda, v případě potřeby podlijeme. Až je zelí poloměkké, můžeme ho zahustit rozstrouhaným bramborem, jablkem, nebo moukou. Podle vlastního gusta dochutíme solí, cukrem a octem.
3. Bramborový knedlík: těsto dobře prohněteme a uděláme dvě šišky, které vaříme ve vodě 20 minut, na páře 25 minut.
4. Kynutý knedlík: Mouku, vlažné mléko, vejce a sůl vložíme do mísy. Navrch rozdrobíme droždí a asi 15 minut necháme vzejít kvásek.Potom vše smícháme a čtvrt hodiny hněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu do tepla. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a vypracujeme dvě knedlíkové šišky, které necháme ještě chvíli dokynout. Otočíme a dáme si vařit osolenou vodu.Do vroucí vody vložíme kynuté knedlíky tak, že knedlík opět otočíme. Vaříme 15 minut, neotáčíme a po vyjmutí ihned propícháme.
Zdroj: Kachna, knedlík, zelí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachna-knedlik-zeli [On-line 16.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář