reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





Poslední tip, trik či komentář

reklama

 

Kachna, knedlík, zelí

Ingredience

  • větší kachna 1 kus
  • kmín 1 špetka
  • sůl 1 dávka
  • jablka 3 kusy

Červené zelí:

  • hlávka červeného zelí 1 kus
  • velká cibule 1 kus
  • olej nebo sádlo 1 dávka
  • drcený kmín 1 špetka
  • ocet 1 dávka
  • cukr krystal 1 špetka
  • sůl a pepř 1 špetka

bramborový knedlík:

  • brambory, předem uvařené, vychladlé a protlačené 1 kg
  • polohrubá nebo hrubá mouka 350 g
  • vejce 2 kusy
  • sůl 1 špetka
  • kypřící prášek do pečiva (nemusí být) 1 sáček

kynutý knedlík:

  • hrubá mouka 300 g
  • mléko 150 ml
  • vejce 1 kus
  • čtvrt kostky droždí 1 dávka
  • sůl 1 špetka

1.Kachnu opláchneme, očistíme a vložíme do pekáčeprsní částí dolů. Maso posypeme kmínem, solí, do břišní dutiny vložíme jablka, která pak vyhodíme. Zprvu přikryjeme víkem, plechem nebo druhým pekáčem a pečeme při teplotě 150°C asi 50 minut. Teprve když maso změkne, kachnu otočíme, víko sejmeme a kachnu dopékáme nejméně dalších 45 minut dokřupava a dozlatova. Během pečení kachnu propichujeme, aby z ní mohlo lépe vytékat sádlo. Upečenou kachnu vyjmeme, z pekáče odebereme přebytečný tuk, šťávu vydusíme, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme hrnkem horké vody a necháme krátce povařit. Pečenou kachnu naporcujeme.

2. Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme nadrobno. Na oleji osmažíme cibuli dorůžova, přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak přidáme zelí, lžíci octa, osolíme, okmínujeme a malinko podlijeme, aby se zelí nepřipalovalo. Pomalu dusíme a hlídáme, aby se nevydusila všechna voda, v případě potřeby podlijeme. Až je zelí poloměkké, můžeme ho zahustit rozstrouhaným bramborem, jablkem, nebo moukou. Podle vlastního gusta dochutíme solí, cukrem a octem.

3. Bramborový knedlík: těsto dobře prohněteme a uděláme dvě šišky, které vaříme ve vodě 20 minut, na páře 25 minut.

4. Kynutý knedlík: Mouku, vlažné mléko, vejce a sůl vložíme do mísy. Navrch rozdrobíme droždí a asi 15 minut necháme vzejít kvásek.Potom vše smícháme a čtvrt hodiny hněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu do tepla. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a vypracujeme dvě knedlíkové šišky, které necháme ještě chvíli dokynout. Otočíme a dáme si vařit osolenou vodu.Do vroucí vody vložíme kynuté knedlíky tak, že knedlík opět otočíme. Vaříme 15 minut, neotáčíme a po vyjmutí ihned propícháme.

Zdroj: Kachna, knedlík, zelí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachna-knedlik-zeli [On-line 16.05.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.