Suroviny
- kacgní stehna 5 ks
- kachní sádlo
- bílé zelí 1 ks
- cukr krupice
- malinový ocet
- sůl
- tymián
- petrželka
Lyonské brambory:
- velké brambory 10 ks
- česnek 3 stroužky
- čerstvý tymián
- šalotka 3 ks
- kachní sádlo
- pažitka
- sůl
Kachní stehna dobře osolíme hrubou solí, zasypeme lístky tymiánu a necháme v lednici hodinu odležet.
V hrnci rozpustíme kachní sádlo (mělo by ho být tolik, aby se stehna celá ponořila). Sádlo přelijeme do pekáče, stehna opláchneme od soli, osušíme a vložíme do sádla. Pekáč dáme do trouby nastavené na 110°C (sádlo by mělo držet stále 70°C) a pomalu pečeme tři hodinky. Po vyndání z trouby bude maso křehké a bude samo odpadávat od kosti.
Rozehřejeme pánev a opatrně do ní vložíme kachní stehna kůží dolů. Necháme je orestovat, aby kůže chytla zlatavou barvu.
Mezitím v jiné pánvi rozehřejeme trošku kachního sádla z konfitu a hodíme na něj celé zelné listy. Osolíme, mírně pocukrujeme, zalijeme kapkou malinového octa a orestujeme. Zelí zkaramelizuje a změkne. Pak ho přendáme do misky, přisekáme trošku petržele a promícháme.
Opečená stehna servírujeme s karamelizovaným zelím a lyonskými bramborami.
Lyonské brambory: Na pánvi na sádle orestujeme plátky brambor. Brambory osolíme a přihodíme k nim pár snítek tymiánu, nasekanou šalotku a jemné plátky česneku. Brambory pečeme do křupava. Na závěr k nim přihodíme nasekanou pažitku.
Zdroj: Kachní konfit s karamelizovaným zelím, lyonské brambory; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-konfit-s-karamelizovanym-zelim-lyonske-brambory [On-line 18.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář