- pepř
- 1 cibule
- sůl
- olivový olej 3 lžíce
- česnek 1 palička
- rozmarýn 3 snítky
- petrželka 1 svazek
- kachní prsa 6 kusů
- med 1 sklenice
- brambory 1 kg
- polohrubá mouka 500 g
- vejce 2 kusy
- mléko 1/2 l
- hladká mouka 100 g
- smetana 100 ml
- vod
- sádlo 2 lžíce
- muškátový květ 1 špetka
- baby špenát 3 balení
- rohlík 10 kusů
- 1 máslo malé
Kachní prsa zbavíme nejedlých částí (prsní kosti) a maso omyjeme. Kůži na několika místech nařízneme, vetřeme sůl, opepříme, přidáme med, olivový olej a necháme v lednici odležet. Poté zprudka opečeme z obou stran(dle volby úpravy –medium rare, medium, well done).
Očistíme cibuli, drobně nasekáme a orestujeme na pánvi. Přidáme očištěný spařený baby špenát a lehce orestujeme. Doplníme česnek, smetanu, sůl a zvolna povaříme.
Na bramborový knedlík uvaříme ve slupce brambory. Nejlépe den dopředu. Studené oloupeme a umeleme. Osolíme, do důlku rozklepneme vejce, posypeme částí mouky a ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat knedlíky. Z těsta vyválíme válečky a uvaříme je v páře (asi 20 minut).
Na karlovarský knedlík nakrájíme na kostičky bílé pečivo a necháme je proschnout. Poté je navlhčíme mlékem. Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Do žloutku přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, přilijeme těstíčko a vše lehce promícháme. Jako poslední vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Těsto vytvarujeme pomocí navlhčené utěrky do tvaru knedlíku. Utěrku svážeme na dvou místech asi dva centimetry od těsta. Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 20 minut. (Asi po 15 minutách varu rozvážeme první provázek, aby knedlík mohl nabýt.)
Špenát servírujeme na střed talíře, kolem vyskládáme oba druhy knedlíků a nahoru položíme rozkrájená prsa. Vše přelijeme smetanovou omáčkou a ozdobíme smítkou rozmarýnu.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-prsa-marinovana-v-medu [On-line 20.10.2011]
Poslední tip, trik či komentář