Ingredience
- kachní prsa 5 kusů
- rozmarýn 1 snítka
- koňak nebo brandy 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
zelné pyré:
- velká cibule 1 kus
- kachní sádlo 2 lžíce
- čtvrt hlávky červeného zelí 1 dávka
- hvězdička badyánu 1 kus
- hřebíček 4 kusy
- kmín 1 lžička
- půl lžičky mleté skořice 1 dávka
- cukr 80 g
- vinný ocet 1 dávka
- mletý pepř a sůl 1 špetka
bramborové šišky:
- brambory 500 g
- vejce 1 kus
- hrubá mouka 200 g
- sádlo na opečení 2 lžíce
- sůl 1 špetka
1. Kůži na kachních prsou nakrojíme, maso opepříme, poklademe nasekaným rozmarýnem, důkladně zabalíme do alobalu (každé prso zvlášť) nebo si z pečícího papíru vytvoříme papiloty. Porce vložíme do trouby a pečeme při 100 C 25-30 minut. Poté vyjmeme a na pánvi opečeme kůží dolů dokřupava. Na talíři osolíme, nejlépe šupinkatou maldonskou solí.
2. Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na sádle, přidáme koření (badyán, hřebíček, kmín), na nudličky nakrájené zelí, zarestujeme, zasypeme cukrem a podlijeme vodou. Dusíme doměkka, vyjmeme badyán, rozmixujeme na pyré, které dochutíme, skořicí, octem, pepřem a solí.
3. Uvařené brambory ve slupce oloupeme, přidáme mouku, vejce a sůl. Zaděláme těsto. Z těsta vyválíme váleček, pokrájíme na kousky, vytvarujeme šišky, které vložíme do vroucí, osolené vody. Vaříme 6-9 minut, podle velikosti. Hotové šišky ještě opečeme na sádle.
Zdroj: Kachní prsa na rozmarýnu; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-prsa-na-rozmarynu [On-line 07.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář