Suroviny
- kachní prsa 5 ks
- sůl
- pepř
Červené zelí
- červené zelí 750 g
- cibule 1 ks
- třtinový cukr
- balzamikový ocet 1 lžíce
- sůl
- kmín
- hladká mouka na zahuštění
Bramborové špalíčky
moučné brambory 900 g
- polohrubá mouka 100 g
- krupice 150 g
- máslo 40 g
- sůl 2 lžičky
- vejce 2 ks
Kachní prsa odřízneme od kosti a rozdělíme na dvě filátka. Maso zarovnáme a kůži propíchneme špejlí. Rozpálíme pánev, maso položíme kůží dolů a pečeme čtyři minuty. Obrátíme a pečeme dalších pět minut. Poté dáme do teplé trouby na 10 minut dopéct. Maso pak necháme odpočívat zakryté v teple.
Zelí: Hlávku zelí si najemno nakrájíme, mezitím osmažíme cibulku, potom přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme zelí, necháme aspoň 30 minut podusit a poté přidáme sůl, kmín, balzamikový ocet a vše zamícháme. Nakonec zahustíme směsí, kterou si uděláme z vody a mouky a necháme deset minut provařit.
Bramborové špalíčky: Brambory si oloupeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Pak je slijeme a ještě horké prolisujeme sítem či lisem a rychle smícháme s polohrubou moukou a krupicí, bude-li těsto řídké, přisypeme trochu mouky. Pak přidáme máslo, sůl a obě celá vejce. Těsto důkladně a velmi rychle zpracujeme a uválíme na malé špalíčky. Hned zvolna vaříme (spíš táhneme) v osolené vodě 15-20 minut, podle velikosti. Hotové knedlíky vyjmeme, omastíme a podáváme ke kachně a zelí.
Zdroj: Kachní prsa s červeným zelím a bramborovými špalíčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-prsa-s-cervenym-zelim-bramborovymi-spalicky [On-line 18.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář