Potřebujeme:
- 2 kachní stehna
- 1 neloupanou celou cibuli
- 2 česneky (napříč rozkrojené)
- 1 celé zelené jablko bez jádřince
- čerstvý rozmarýn
- provensálské koření
- olivový olej
- sůl
Jablkové „zelí“:
- 4 zelená kyselejší jablka
- 1 lžíci medu
- balzamikový ocet
- 1 citron
- 1 lžičku másla
- sůl
Omytá kachní stehna osušte a pod kůží naplňte játrovou směsí, osolte, okořeňte provensálským kořením, položte na pekáček s olivovým olejem, rozkrojenou neloupanou cibulí a překrojenými palicemi česneku. Do pekáče přidejte ještě jedno celé jablko bez jádřince. Položte navíc snítku rozmarýnu, překryjte alobalem a dejte péct na 180 stupňů. Pečte hodinu, pak sundejte alobal, zvyšte teplotu na 200 stupňů a 20 minut dopékejte kvůli barvě.
Na jablkové zelí zbavte 4 jablka jádřinců, 3 oloupejte, jedno nechte neloupané. Všechny nakrájejte na tenké plátky, na pánvi nechte zkaramelizovat med a přidejte jablka. Mírně posolte, nechte dusit, okyselte balzamikem nebo citronem a zjemněte máslem.
Zdroj: Kachní stehýnka s jablkovým zelím; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/kachni-stehynka-s-jablkovym-zelim.html [On-line 07.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář