Suroviny:
- 1 kg kančí plece
- asi 1 lžíce sádla (dle tučnosti slaniny)
- 3 velké cibule, na kostičky
- 200 g bílého špeku (iberijského) pokrájené na kostky
- 1 lžička drceného kmínu
- po 6 – 8 kuličkách jalovce, černého pepře a nového koření
- asi 3 snítky tymiánu
- 5 lžic tuzemáku
- 250 ml červeného vína
- asi 500 ml vývaru nebo vody na podlití
- 1 lžíce citronové šťávy + klínky citronu k podávání
Krupicové noky s tymiánem a sýrem:
- 500 ml mléka
- 1 lžička soli
- 1 lžička másla + na potření noků
- 200 – 300 g hrubé krupice
- 2 vejce
- 1 lžička lístků tymiánu
- 50 g strouhaného ementálu nebo parmazánu
Maso nakrájejte na kostky. Cibuli a špek nakrájejte na kostičky a osmahněte na sádle dosklovita. Přidejte kmín a opékejte, dokud cibule nebude zlatá. Pak cibuli odhrňte trochu stranou, přihoďte maso, všechno koření a maso opečte ze všech stran. Míchejte, aby se cibule nespálila, ale byla pěkně tmavá. Osolte, opepřete, přidejte tymián, rum a víno a chvíli vařte, aby se tekutina trochu odpařila. Podlijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso zhruba z poloviny potopené. Přiklopte a duste doměkka, může to trvat až 2 hodiny, podle toho, jak je kanec starý a maso odleželé. Během dušení podlévejte podle potřeby vývarem. Nakonec zakápněte citronovou šťávou, dochuťte, je-li třeba a ještě 5 minut povařte.
Podávejte s krupicovými noky, klínky citronu a ozdobte tymiánem.
Prima tip: Kromě dobrého receptu potřebujete i kvalitní maso , nejlépe z mladších kusů zvěřiny a hlavně dobře odleželé. Nejste-li si jistí stářím a zralostí masa, předem ho naložte na den až tři do marinády z červeného vína, octa, kořenové zeleniny a divokého koření nebo guláš dodělejte v tlakovém hrnci. Zvěřina- tedy i divočák běhají volně po lese a mají více vypracované svalstvo než pašíci zavření v chlívku a také méně tuku a osobitou chuť. Maso je tmavší – prokrvenější než vepřové. Maso kance ( a zvěřiny vůbec) musí být také veterinárně kontrolované.
Krupicové noky s tymiánem a sýrem: mléko osolte, přiveďte k varu, postupně vmíchejte krupičku a uvařte hustou kaši (tak, aby se odlepovala ode dna, bude to trvat 10 – 15 minut). Odstavte z ohně, nechte mírně vychladnout, vmíchejte šlehačem postupně vajíčka, tymián a jemně nastrouhaný sýr, a pak si připravte hrnec plný vroucí osolené vody.
Do něj pomocí dvou lžic zavařujte noky. Až vyplavou k povrchu vody, ještě je 3 -5 minut povařte, a pak děrovanou naběračkou vyjměte a ihned ponořte do nádoby se studenou vodou. Nechte pár vteřin až minutu zchladnout, ale jen aby úplně neprochladly a pak je přesuňte do široké mísy. Noky potřete rozpuštěným máslem a co nejdříve podávejte.
Prima tip: Před tvarováním každého noku si namočte lžíce v teplé vodě nebo je potřete olejem, aby se na ně nelepilo těsto a vytvarované noky byly napovrchu hladké.
Zdroj: Kančí guláš s rumem + krupicové noky s tymiánem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-zimni-radosti-v-kuchyni [On-line 05.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář