Ingredience
- kančí hřbet bez kosti 1 kg
- slanina 200 g
- zelenina pod svíčkovou 500 g
- vepřové sádlo 1 dávka
- malé máslo 1 kus
- tymián 1 snítka
- trocha badyánu 1 dávka
- cukr krupice 4 lžíce
- malý rajský protlak 1 kus
- šípková zavařenina 200 g
- červené víno 100 ml
- pomerančová šťáva 200 ml
- divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec) 1 dávka
- mletá skořice 1 lžička
- citronová šťáva 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
Špekové knedlíky:
- anglická slanina vcelku 250 g
- sádlo 1 lžíce
- starší housky 4 kusy
- hrubá mouka 400 g
- vejce 1 kus
- petrželka 1 hrst
- sůl 1 špetka
1. Kančí plec prošpikujeme několika klínky slaniny a zeleniny a nejlépe tři dny předem naložíme s divokým kořením, solí a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninou. Zalijeme rozpuštěným malým máslem.
2. V den pečení podlijeme maso vodou a dáme péct se zbytkem slaniny nakrájené na kostičky za častého podlévání a obracení do trouby vyhřáté na 250 stupňů.
3. Měkké maso vyjmeme z pekáče, výpek se zeleninou a kořením slijeme a rozmixujeme. Přidáme vodu, necháme povařit, přidáme zbylé koření, šípkovou zavařeninu, pomerančovou a citronovou šťávu, červené víno a vaříme. Poté vše přecedíme, přidáme trochu skořice a dochutíme.
4. Vhodnou přílohou jsou špekové knedlíky: Slaninu si nakrájíme na kostičky a v pánvi vypečeme (pokud není prorostlá, přidáme sádlo). Stáhneme z ohně a přidáme na kostičky nakrájené housky, promícháme a necháme tuk prosáknout do housek. Z hrubé mouky, vejce, trošky soli a tří deci vody (mléka) si vymícháme řidší těsto, do něj vmícháme housku se slaninou, přidáme hrst nasekané petrželky a necháme čtvrt hodiny odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě 10−12 minut a po vyjmutí roztrhneme napůl.
Zdroj: Kančí plec; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kanci-plec [On-line 15.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář