reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kančí plec

Ingredience

  • kančí hřbet bez kosti 1 kg
  • slanina 200 g
  • zelenina pod svíčkovou 500 g
  • vepřové sádlo 1 dávka
  • malé máslo 1 kus
  • tymián 1 snítka
  • trocha badyánu 1 dávka
  • cukr krupice 4 lžíce
  • malý rajský protlak 1 kus
  • šípková zavařenina 200 g
  • červené víno 100 ml
  • pomerančová šťáva 200 ml
  • divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec) 1 dávka
  • mletá skořice 1 lžička
  • citronová šťáva 1 dávka
  • sůl a pepř 1 špetka

Špekové knedlíky:

  • anglická slanina vcelku 250 g
  • sádlo 1 lžíce
  • starší housky 4 kusy
  • hrubá mouka 400 g
  • vejce 1 kus
  • petrželka 1 hrst
  • sůl 1 špetka

1. Kančí plec prošpikujeme několika klínky slaniny a zeleniny a nejlépe tři dny předem naložíme s divokým kořením, solí a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninou. Zalijeme rozpuštěným malým máslem.

2. V den pečení podlijeme maso vodou a dáme péct se zbytkem slaniny nakrájené na kostičky za častého podlévání a obracení do trouby vyhřáté na 250 stupňů.

3. Měkké maso vyjmeme z pekáče, výpek se zeleninou a kořením slijeme a rozmixujeme. Přidáme vodu, necháme povařit, přidáme zbylé koření, šípkovou zavařeninu, pomerančovou a citronovou šťávu, červené víno a vaříme. Poté vše přecedíme, přidáme trochu skořice a dochutíme.

4. Vhodnou přílohou jsou špekové knedlíky: Slaninu si nakrájíme na kostičky a v pánvi vypečeme (pokud není prorostlá, přidáme sádlo). Stáhneme z ohně a přidáme na kostičky nakrájené housky, promícháme a necháme tuk prosáknout do housek. Z hrubé mouky, vejce, trošky soli a tří deci vody (mléka) si vymícháme řidší těsto, do něj vmícháme housku se slaninou, přidáme hrst nasekané petrželky a necháme čtvrt hodiny odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě 10−12 minut a po vyjmutí roztrhneme napůl.

Zdroj: Kančí plec; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kanci-plec [On-line 15.11.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.