Ingredience – ragú:
- divoké koření: 5 lžic černého pepře, 5 lžic celého jalovce, 15 bobkových listů, 5 lžic nového koření
- 1 lžička soli
- 1 kg kančího plecka
- 150 g másla
- 5 středních cibulí,nakrájených najemno
- 250 g anglické slaniny, pokrájené na kostičky
- sůl a pepř
- 3 lžičky celého kmínu
- 3 lžíce tmavého rumu
- 500 ml suchého červeného vína
- 1,5–2 l hovězího vývaru
- citronová šťáva
- jíška
Divoké koření dejte do hrnce a zalijte jedním litrem vody, přiveďte k varu a 25–30 minut vařte. Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte ho odležet do lednice (dle možností ideálně 6 hodin). Maso vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete. Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy. Pak vsypte slaninu a čtyři minuty opékejte, přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Přilijte rum a červené víno a asi deset minut poduste – alkohol by se měl trochu odpařit, ale neměl by se úplně vyvařit. Poté maso vyjměte a do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, zakápněte trochou citronové šťávy. Omáčku zahustěte jíškou, vraťte do hrnce maso a duste pětadvacet až třicet minut doměkka.
Připravte klasickou bramborovou kaši, ale nepřidávejte do ní mléko. Nechte ji velmi dobře vysušit na mírném plameni.Pak vmíchejte sýr a žloutky a nechte zchladnout. Pokud je hmota řídká, přidejte zhruba dvě hrstky krupičky. Pomoučněnýma rukama vytvarujte krokety válcovitého tvaru. Obalte je v prošlehaném vejci a strouhance a usmažte ve vyšší vrstvě oleje.
Zdroj: Kančí ragú, bramborové dolfy; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kanci-ragu-bramborove-dolfy [On-line 15.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář