Ingredience pro přípravu receptu:
- 1 kg – kysané zelí
- 1 kg – vepřové uzené koleno
- 50 g – sušené lesní houby
- 2 kusy – cibule – nadrobno nakrájená
- 4 stroužky – prolisovaný česnek
- 3 kusy – bobkový list
- 8 kuliček – nové koření
- 10 g – mletá červená paprika
- 200 g – čabajka
- 100 g – slanina
- 1 špetka – sůl
- 1 špetka – pepř
- olej nebo sádlo
- 1 kelímek – zakysaná smetana
Do velkého hrnce dáme vepřové uzené koleno, přidáme bobkové listy, nové koření a vše zalijeme necelými 2 litry vody. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi tři hodiny. Jakmile je vývar hotový, maso vyndáme na prkénko a necháme vychladnout. Ve větším hrnci orestujeme na oleji slaninu spolu s nakrájenou cibulí. Odstavíme z plamene, přidáme mletou papriku a promícháme. Zalijeme vývarem z masa. Kysané zelí propláchneme (pokud nemáme rádi polévku ostrou, hodně kyselou), překrojíme na menší kousky, aby se lépe konzumovalo, a přidáme ho do vývaru. Potom přidáme houby a celou klobásu. Vaříme asi 30 minut, než bude zelí měkké. Uzené maso nakrájíme na malé kousky. Z polévky vyjmeme klobásu a nakrájíme ji na kolečka. Obojí přesuneme do polévky a na závěr přidáme prolisované stroužky česneku. Zamícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Kapustnicu podáváme zjemněnou lžící zakysané smetany – podle chuti.
Zdroj: Kapustnica mého dětství; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/kapustnica-meho-detstvi.html [On-line 29.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář