reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kapustnica mého dětství

Ingredience pro přípravu receptu:

  • 1 kg – kysané zelí
  • 1 kg – vepřové uzené koleno
  • 50 g – sušené lesní houby
  • 2 kusy – cibule – nadrobno nakrájená
  • 4 stroužky – prolisovaný česnek
  • 3 kusy – bobkový list
  • 8 kuliček – nové koření
  • 10 g – mletá červená paprika
  • 200 g – čabajka
  • 100 g – slanina
  • 1 špetka – sůl
  • 1 špetka – pepř
  • olej nebo sádlo
  • 1 kelímek – zakysaná smetana

Do velkého hrnce dáme vepřové uzené koleno, přidáme bobkové listy, nové koření a vše zalijeme necelými 2 litry vody. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi tři hodiny. Jakmile je vývar hotový, maso vyndáme na prkénko a necháme vychladnout. Ve větším hrnci orestujeme na oleji slaninu spolu s nakrájenou cibulí. Odstavíme z plamene, přidáme mletou papriku a promícháme. Zalijeme vývarem z masa. Kysané zelí propláchneme (pokud nemáme rádi polévku ostrou, hodně kyselou), překrojíme na menší kousky, aby se lépe konzumovalo, a přidáme ho do vývaru. Potom přidáme houby a celou klobásu. Vaříme asi 30 minut, než bude zelí měkké. Uzené maso nakrájíme na malé kousky. Z polévky vyjmeme klobásu a nakrájíme ji na kolečka. Obojí přesuneme do polévky a na závěr přidáme prolisované stroužky česneku. Zamícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Kapustnicu podáváme zjemněnou lžící zakysané smetany – podle chuti.

Zdroj: Kapustnica mého dětství; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/kapustnica-meho-detstvi.html [On-line 29.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.