na bezé plátek:
- 90 g hladké mouky
90 g kokosu
320 g bílků
200 g cukru krystal
1/4 sáčku kypřícího prášku
1/4 sáčku vanilkového cukru
cukr moučka na posypání
na krém:
- 300 g cukru krystal
450 ml smetany ke šlehání
25 g želatiny
na mango omáčku:
- 1 mango
cca 100 g cukru
2 dl vody
škrob
Nejdříve si připravíme bezé plátek: Směs mouky, kokosu a kypřicího prášku opatrně smícháme s bílky, které jsme vyšlehali s krystalovým a vanilkovým cukrem. Vzniklé těsto naneseme v tenké vrstvě na pečicí papír, zasypeme moučkovým cukrem a dáme do trouby na 200 stupňů na 5 – 10 minut, dokud lehce nezezlátne. Hotové pláty necháme vychladit a mezitím si připravíme krém:
Cukr utavíme na karamel, zalijeme polovinou smetany a rozvaříme do hladka. Pro jistotu přecedíme a přidáme želatinu, kterou jsme předem namočili do studené vody. Až se želatina rozpustí, necháme lehce zchladnout a vmícháme druhou polovinu smetany, ušlehanou do husté šlehačky. Hotový krém nalijeme do formy vyložené bezé plátkem a dáme do lednice. Než dezert ztuhne, můžeme si k němu připravit jednoduchou omáčku.
Stačí nakrájet oloupané mango na kostičky, polovinu jich rozvařit s trochou cukru, zahustit škrobem rozmíchaným ve vodě, na závěr vmíchat zbytek kostiček manga a omáčku dát vychladit.
Při servírování můžeme dezert doplnit čokoládovou polevou nebo čokoladovými ozdobami podle vlastní fantazie.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/350-karamelovy-dezert-s-mango-omackou/
Poslední tip, trik či komentář