Suroviny
Piškotové těsto:
- vejce 1 ks
- žloutek 2 ks
- cukr krupice 50 g
- hladká mouka 40 g
Sníh:
- bílek 2 ks
- cukr krupice 100 g
Na náplň:
- marmeláda
- smetana ke šlehání 250 ml
- ztužovač šlehačky 1 ks
- cukr moučka
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.
Připravíme si piškot – celé vejce, žloutky a cukr ušleháme do husté pěny a zlehka vmícháme mouku.
Jeden cukrářský sáček s hladkou špičkou naplníme sněhem, druhý piškotovým těstem. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme nejdříve ze sněhu 4-5 pruhů po celé délce plechu asi 2 cm od sebe (na plech se musí vejít dva stejně široké pruhy). Vynecháme větší mezeru a totéž uděláme na druhé půlce plechu. Pak vezeme sáček s piškotovým těstem a nastříkáme je do mezer mezi sníh. Těsto je řídké, takže se v mezerách rozlije. Takto vytvořené pásy jemně posypeme moučkovým cukrem a upečeme při 170-180 stupních asi 10-15minut dorůžova.
Vychladlé pásy obrátíme i s papírem na čistý papír, nebo vál, a papír, na kterém jsme pekli, sloupneme. Oba potřeme vrstvou marmelády, jeden z horní a druhý ze spodní strany – můžeme kombinovat dva druhy sladší a pikantnější marmelády. Na spodní díl naneseme silnou vrstvu dotuha ušlehané smetany, přiklopíme horní díl a lehce přimáčkneme. Asi hodinu necháme odležet v lednici. Před podáváním poprášíme práškovým cukrem.
Zdroj: Kardinálovy řezy; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kardinalovy-rezy [On-line 11.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář