Plněný lilek a bulgur pilav
(2 porce)
- 2 lilky
400 g mletého hovězího masa
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce paprikového protlaku
300 g pšeničného bulguru
hovězí vývar
1 cibule
1 rajče
3 bílé papriky
2 stroužky česneku
mletá skořice
koření Pimento
petrželka
olej extra virgin
máslo
sůl, pepř
Karniyarik:
Lilek zbavíme na čtyř stranách kůže tak, aby zůstala na nejšiřším místě spojena (čtyři zářezy a uprostřed neloupat! Jinak nebude lilek držet pohromadě). Jednu z oloupané strany vydlabeme asi do hloubky 2cm, aby vznikla kapsička a lilky osolíme (tím pustí vodu) a necháme chvilku stranou. Po chvilce lilky osušíme a orestujeme na oleji, dokud nezměknou. Na jiné pánvi orestujeme na oleji půlku na jemno nakrájené cibule, česnek a bílou papriku a pak přidáme mleté maso. Necháme chvilku povařit, ochutíme lžící rajčatového protlaku, solí a petrželkou.
Orestované lilky lehce rozevřeme a naplníme je masovou směsí. Navrch položíme plátek rajčete a bílé papriky. Lžičku rajčatového protlaku rozmícháme s vodou a zalijeme tím lilky. Pečeme v troubě na 180° asi 10 minut, dokud rajče a paprika nechytnou opečený nádech.
Bulgur pilavi:
Bulgur namočíme na pár minut do vody, aby nabobtnal. V hrnci na oleji orestujeme půlku na jemno nakrájené cibule a nakrájenou bílou papriku. Přidáme paprikový protlak, přisypeme bulgur, špetku skořice a lžičku koření pimento. Vše zalijeme vývarem, osolíme, přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut vařit, dokud se tekutina nevyvaří. Před servírováním vmícháme do bulguru kousek másla, aby se zjemnila chuť.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makro http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Karniyarik-Bulgur-Pilavi/
Poslední tip, trik či komentář