Vepřový řízek v omáčce s rýží
(2 porce)
- 300 g japonské rýže
2 plátky vepřového masa
hladká mouka
japonská strouhanka (nebo česká)
1,5 dl sojové omáčky
2 dl rýžového vína Saké
1 cibule
1 mrkev
2 vejce
arašídový olej na smažení
špetka cukru
sůl
Naklepeme maso, nesolíme, nepepříme, jen obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (japonská strouhanka má tvar jehliček, řízek tak nenasákne mnoho oleje a je křupavý). Osmažíme na oleji, necháme odkapat a nakrájíme na proužky.
Na pánvi pak přivedeme k varu 100 ml vody, přidáme na tenké plátky nakrájenou mrkev a cibuli, necháme povařit, aby změkla. Poté ochutíme malou špetkou soli a cukru, zalijeme sojovou omáčkou a vínem Saké. Chvilku povaříme, poté do omáčky položíme nakrájený smažený řízek, zalijeme rozšlehanými vejci, cca 1 min necháme pod pokličkou povařit a odstavíme.
Do větší misky dáme uvařenou nesolenou rýži, opatrně přeložíme na rýži řízek tak, aby neztratil tvar a zalijeme omáčkou.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makro http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Katsudon/
Poslední tip, trik či komentář