Ingredience
chléb:
- tři hrnky hladké mouky 1 dávka
- sušené droždí 1 lžička
- sůl 2 lžičky
- voda 300 ml
- drcený kmín 1 lžička
- různá semínka dle chuti 1 dávka
paštika:
- kuřecí játra 300 g
- slanina 100 g
- provensálské koření 1 lžička
- máslo 150 g
- smetana 2 lžičky
- sůl a pepř 1 špetka
sýrová pomazánka:
- strouhaný sýr 100 g
- tatarka 1 kus
- sušené brusinky 1 dávka
- česnek 2 stroužky
domácí tavený sýr:
- tvaroh 1 kostka
- jedlá soda 1 lžička
- rozpuštěné máslo 1 lžička
- pažitka 1 svazek
1.Všechny suroviny na chléb smícháme, přidáme 1,5 hrnku vody, vše prohněteme a těsto necháme kynout 8–12hodin. Pak je vyklopíme do předehřáté nádoby s pokličkou a pečeme třicet minut, pak patnáct minut bez ní. K tomuto chlebu podáváme níže uvedené pomazánky.
2. Paštika: Slaninu necháme rozpustit, přidáme pokrájená játra a obojí orestujeme. Přidáme sůl, pepř, lžičku provensálského koření, ještě chvíli restujeme a pak rozmixujeme dohladka. Přidáme máslo a trošku smetany, opět mixujeme do hladké konzistence. V menších formičkách necháme dobře ztuhnout a vychladit.
3. Česnekovou pomazánku začneme tím, že si nastrouháme tvrdý sýr, který smícháme s drceným česnekem, tatarkou a nadrobno pokrájenými sušenými brusinkami.
4.Domácí tavený sýr:Kostku tvarohu rozmícháme s ingrediencemi dle chuti, solí a rovnou lžičkou sody, necháme deset minut odležet, poté vmícháme lžičku rozpuštěného másla. Dál mícháme, až hmota změní konzistenci na tavený sýr, který můžeme obohatit posekanou pažitkou.
Zdroj: Kdo maže, ten jede; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kdo-maze-ten-jede[On-line 29.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář