- 1 kg hovězí kližky
100 ml oleje
700 g kořenové zeleniny
2 cibule
200 g rajského protlaku
svazek rozmarýnu
500 ml hovězího vývaru
500 ml červeného vína
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
mletý pepř
na karamelovou zeleninu:
- růžičková kapusta
kedluben
mrkev
bobkový list
máslo
muškátový oříšek
cukr krupice
sůl
na polentovou kaši:
- 200 g polenty
0,8 – 1 l mléka
máslo
sůl
Na oleji zprudka opečeme maso nakrájené na větší kostky, které jsme předem osolili a opepřili. Až se maso zatáhne, dáme ho stranou a do stejného hrnce přidáme trochu oleje. Na něm opečeme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli spolu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Až bude mít základ zlatohnědou barvu, krátce v něm orestujeme rajský protlak, přidáme rozmarýn, zalijeme vývarem a vínem a vložíme zpátky opečenou kližku. Pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso úplně nezměkne. Na závěr dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Třeba s karamelovou zeleninou a polentovou kaší, které připravíme takto: Ve slané vodě s bobkovým listem spaříme rozpůlené růžičkové kapusty a kousky kedlubny a mrkve, a restujeme je na přepuštěném másle s trochou nastrouhaného muškátu, cukru a soli tak dlouho, dokud cukr nezačne karamelizovat.
Kaši připravíme jednoduše: Polentu za stálého míchání zavaříme do mléka s kouskem másla a dle potřeby osolíme.
Vše upravíme podle vlastní fantazie na talíře a podáváme.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/471-klizka-na-cervenem-vine-a-rozmarynu-s-karamelovou-zeleninou-a-polentovou-kasi/
Poslední tip, trik či komentář