reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kližka na červeném víně a rozmarýnu s karamelovou zeleninou a polentovou kaší

  • 1 kg hovězí kližky
    100 ml oleje
    700 g kořenové zeleniny
    2 cibule
    200 g rajského protlaku
    svazek rozmarýnu
    500 ml hovězího vývaru
    500 ml červeného vína
    bobkový list
    nové koření
    celý pepř
    sůl
    mletý pepř

na karamelovou zeleninu:

  • růžičková kapusta
    kedluben
    mrkev
    bobkový list
    máslo
    muškátový oříšek
    cukr krupice
    sůl

na polentovou kaši:

  • 200 g polenty
    0,8 – 1 l mléka
    máslo
    sůl

Na oleji zprudka opečeme maso nakrájené na větší kostky, které jsme předem osolili a opepřili. Až se maso zatáhne, dáme ho stranou a do stejného hrnce přidáme trochu oleje. Na něm opečeme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli spolu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Až bude mít základ zlatohnědou barvu, krátce v něm orestujeme rajský protlak, přidáme rozmarýn, zalijeme vývarem a vínem a vložíme zpátky opečenou kližku. Pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso úplně nezměkne. Na závěr dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Třeba s karamelovou zeleninou a polentovou kaší, které připravíme takto: Ve slané vodě s bobkovým listem spaříme rozpůlené růžičkové kapusty a kousky kedlubny a mrkve, a restujeme je na přepuštěném másle s trochou nastrouhaného muškátu, cukru a soli tak dlouho, dokud cukr nezačne karamelizovat.
Kaši připravíme jednoduše: Polentu za stálého míchání zavaříme do mléka s kouskem másla a dle potřeby osolíme.
Vše upravíme podle vlastní fantazie na talíře a podáváme.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/471-klizka-na-cervenem-vine-a-rozmarynu-s-karamelovou-zeleninou-a-polentovou-kasi/

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


− 2 = čtyři


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.