Suroviny
- mladý kohout 1 ks
- polosladké víno 500 ml
- máslo 150 g
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- řapíkatý celer 1–2 ks
- česnek 4 stroužky
- šalotka 4 ks
- bobkový list 4 ks
- tymián
- nové koření
- sůl
Rzmarýnové špecle:
- hrubá mouka 400 g
- máslo 150 g
- mléko 150 ml
- vejce 4 ks
- rozmarýn čerstvý i sušený
- sůl
Kohoutka naporcujeme, osolíme a přes noc naložíme do červeného vína společně s kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem. Pak přidáme koření a pečeme 2 až 3 hodiny v remosce nebo v troubě. Doděláme šťávu.
Špecle zavaříme pomocí haluškovače. Máslo rozpustíme v mléce, přidáme mouku, celá vajíčka a sůl. Vypracujeme řidší těsto, které přes cedník na halušky protlačíme do vařící vody. Špecle. Jsou rychle hotové, necháme je ještě chvilku dojít, když vyplavou na hladinu, pak opatrně scedíme. Po uvaření smícháme s rozmarýnem a můžeme je ještě orestovat na pánvi.
Zdroj: Kohoutek na červeném víně, rozmarýnové špecle; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kohoutek-na-cervenem-vine-rozmarynove-specle [On-line 23.08.2015]
Poslední tip, trik či komentář