Suroviny
- rozporcovaný celý králík nebo jenom stehna
- čerstvá majoránka
- česnek 2 paličky
- nové koření 10 kuliček
- špek
- máslo
- větší cibule 1 ks
- brambory 1 kg
- krupička 200 g
- polohrubá mouka 300 g
- vejce 2 ks
- listový špenát 250 g
- česnek 2 stroužky
- smetana 1 dl
- sůl
- pepř
Králík: rozporcovaného králíka prošpekujeme, osolíme a obalíme dle chuti v čerstvé majoránce a česneku… Přidáme nové koření a nejlépe přes noc marinujeme. Do římského hrnce nebo pekáče s pokličkou vložíme králíka a na každý kus položíme plátek másla.Podlijeme vodou a přidáme najemno nakrájenou cibuli a trochu zbylého špeku. Vložíme do trouby a cca 2,5 hodiny pečeme přiklopené na 120 °C. Na posledních cca půl hodiny dopékáme na 150–160 °C s odklopeným víkem, aby králík dostal barvu.
Bramborové knedlíčky: vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme, přidáme 2 vejce, osolíme, přidáme krupičku a polohrubou mouku. Zpracujeme na vláčné těsto. Těsto na pomoučeném vále zformujeme do válečků a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme zvolna asi 20 minut. V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřilepily. Vařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby se neslepily, a horké ihned podáváme. Pro tuto přípravu použijeme brambory uvařené den předem.
Špenát: špenát vložíme do hrnce, přidáme trochu vody a vaříme cca 10 minut, osolíme, opepříme a přidáme najemno nakrájený česnek dle chuti. Nakonec dáme jedno vejce a můžeme přidat i trochu smetany na zjemnění chuti.
Zdroj: Konfitovaný krkonošský králík na česneku; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/konfitovany-krkonossky-kralik-na-cesneku [On-line 17.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář