Suroviny:
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 šalotky, nakrájené na tenké klínky
- 4 stroužky česneku, na plátky
- 400g králičího masa nakrájeného na nudličky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce francouzské hořčice
- 200 ml bílého suchého vína
- několik snítek čerstvého tymiánu
- asi 20 tmavých kvalitních oliv
- 5 sušených rajčat v oleji, okapaných
- 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání
- hladkolistá petrželka k podávání, hrubě nasekaná
- 4 porce tagliatelle ( 400 – 500 g sušených, 600 – 650 g čerstvých kupovaných nebo domácích podle následujícího receptu)
Čerstvé tagliatelle:
- 200 g hrubé mouky
- 200 g hladké mouky 00 (nebo 350 g semolinové hladké mouky)
- 3 velká vejce XL nebo raději 4 běžná vejce
- 1 lžička olivového oleje
- voda dle potřeby
- 1 lžíce másla nebo olivového oleje
V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpalte olivový olej a na středním ohni na něm osmahněte šalotku a česnek do sklovita. Přidejte maso a opékejte a míchejte, aby se maso opeklo pěkně ze všech stran. Osolte, opepřete, vmíchete hořčici a ještě chvíli opékejte a míchejte. Zalijte vínem, odmíchejte ode dna všechny přípečky, přidejte tymián a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte 10 minut probublávat. Přidejte olivy, okapaná a nakrájená rajčata a duste dalších 10 minut, ke konci vmíchejte i smetanu. Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu na obalu nebo je připravte podle následujícího receptu na domácí těstoviny. Uvařené tagliatelle rozdělte na talíře a podávejte s králičím soté a posypte lehce petrželkou.
Tip: můžete si dát práci s okrajováním králíka, ale já si ji většinou ušetřím tím, že koupím již porcované králičí filety). K soté popíjejte sušší chardonay nebo rulandské bílé a použijte ho i na vaření.
Čerstvé tagliatelle: obě mouky smíchejte a utvořte v mouce důlek. Do důlku vyklepněte vejce, přidejte lžičku oleje a vidličkou promíchejte vejce s moukou. Potom pokračujte rukama, je-li třeba přidejte postupně trošku vody a vypracujte hladké pružné a pevné těsto. Zabalte ho do folie nebo přikryjte vlhkou čistou utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout. Těsto rozkrájejte na plátky a každý plátek vyválejte na pomoučněném vále na co nejtenčí placku. Poprašte ji moukou, srolujte jako roládu a nakrájejte na plátky široké tak, jak chcete široké nudle, ideálně 0,5- 0,7 cm – těstoviny se ještě navaří, maximálně 1 cm. Vzniklé šneky poprašte moukou, aby se nelepily, načechrejte do hnízd a vložte je do vroucí osolené vody a jakmile začne voda vařit, opatrně zamíchejte. Vařte 3 – 4 minuty, sceďte, promíchejte s máslem nebo olejem a podávejte.
Zdroj: Králičí soté s olivami, hořčicí a tymiánem & čerstvé tagliatelle; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky [On-line 07.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář