Ingredience
na kachní prsa s rozmarýnem a pomerančovou šťávou:
- kachní prsa 3 kusy
- šťáva z většího pomeranče 1 dávka
- sůl a pepř 1 dávka
- olej nebo sádlo 1 dávka
- rozmarýn 1 špetka
na králičí stehna:
- králičí stehna 1 dávka
- kus máslového špeku 1 dávka
- brusinková zavařenina 1 špetka
- tymián 1 dávka
- sůl a pepř 1 dávka
- rozdrcený česnek dle chuti 1 kus
- mrkev 1 kus
- zakysaná smetana 1 kus
- snítky zelené petržele 1 dávka
- půl lžičky citronu 1 kus
Na zelí:
- půl sáčku nebo 1 sklenice kysaného zelí
- 3 lžíce hnědého cukru
- špetka soli
- lžíce sádla
Na noky:
- 2 hrnky mléka
- ořech másla
- 1 hrnek mléka
- troška smetany
- pokrájená petrželka
- sůl
Králičí stehna: maso osolíme, opepříme, přidáme česnek, tymián, tenké kousky špeku a na každé stehno dvě polévkové lžíce zavařených domácích brusinek. Pečeme v troubě na 240 stupňů asi hodinu, přikrytí alobalem.
Osolená a jemně opepřená kachní prsa si nejprve naložíme do pomerančové šťávy s rozmarýnem. Pečeme nejprve kůží dolů na suché rozehřáté pánvi dozlatova, poté otočíme a necháme už zvolna chvíli před podáváním dojít.
Zelí vymačkáme, překrájíme a na troše sádla orestujeme s hnědým cukrem. Podusíme pod pokličkou – hostitelka má ráda zelí na sladko. Občas zamícháme.
Suroviny na noky prohněteme hnětačem a necháme chvíli odležet. Budeme je pak lžičkou odkrajovat a zavářet do jemně osolené vody, dokud nevyplavou na povrch (možno též použít haluškovač).
Zdroj: Králičí stehna; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kralici-stehna [On-line 29.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář