na vývar:
- králičí hlavy (hrudník, přední běhy)
králičí játra
mrkev
celer
petržel
cibule
nové koření
bobkový list
celý pepř
sůl
zelená petrželka
na krupicové noky:
(cca 4 porce)
- 70 g krupice
40 g másla
1 žloutek
1 vejce
muškátový květ
sůl
Pečlivě očištěné králičí hlavy (můžeme využít i jiné části králíka, jako např. hrudník) zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Pak sebereme pěnu, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, králičí játra, koření a sůl a vše uvaříme doměkka. Polévku scedíme a v čirém, lehce vroucím vývaru zavaříme krupicové noky, které připravíme následujícím způsobem:
Povolené máslo utřeme se žloutky a postupně do něj vmícháme vejce, sůl, muškátový květ a na závěr krupici. A pozor! Nezapomeňte, že máslo a vejce musí mít přibližně stejnou teplotu, aby se základ na těsto nesrazil. Těsto dáme aspoň na půl hodiny vychladit. Noky tvarujte stejně velké, aby se ty menší nerozvařily. V polévce je vaříme tak dlouho, dokud nám nevyplavou.
Polévku servírujeme s noky, obraným králičím masem a uvařenou zeleninou, nakrájenou na kostičky. Ozdobíme zelenou petrželkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/108-kralici-vyvar-s-krupicovymi-noky/
Poslední tip, trik či komentář