reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Králík cibulák s rozmarýnem, sladké zelí a žužlavky

Suroviny

  • naporcovaný králík cca 2 kg
  • cibule 2 ks
  • slanina vcelku 100 g
  • čerstvý tymián 2 snítky
  • utřené stroužky česneku 3 ks
  • bobkový list 2 ks
  • kuličky nového koření 7 ks
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Zelí

  • menší hlávka zelí 1 ks
  • cibule 2 ks
  • tuk 2 lžíce
  • cukr 1 lžíce
  • nové koření 5 kuliček
  • bobkový list 1 ks
  • kmín 1 lžička
  • ocet 1 lžička

Žužlavky

  • brambory 1 kg
  • sůl 3 lžičky
  • vejce 1 ks
  • solamyl 250 g
  • máslo 10 g

Králík: Den předem omytého a nasoleného králíka potřeme rozetřeným česnekem, prošpikujeme slaninou, ke každému kousku slaniny vsuneme trošku rozmarýnu. Vložíme do pekáče, přidáme na kostičky nakrájené cibule, bobkové listy a nové koření. Králíka opepříme a posypeme dle chutí kmínem. Podlijeme vodou a dáme zakryté péct na hodinu na 180°C. Občas podléváme a maso otáčíme. Po hodině dopékáme nezakryté ještě třicet minut, poté obrátíme. Délku pečení udává velikost králíka. Jakmile je povrch zlatavý a maso jde od kosti, je hotov.
Zelí: Rozehřejeme tuk, vsypeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme cukr, bobkový list, nové koření, sůl, kmín a necháme cukr zkaramelizovat. Přidáme nakrouhané nebo najemno nakrájené zelí, ocet a dusíme do křupava asi dvacet minut.
Žužlavky: Na jemném struhadle nastrouháme oloupané, den předem uvařené brambory. Přidáme vejce, lžičku soli a solamyl. Vypracujeme těsto. Uválíme dva centimetry tlustý váleček, ze kterého nakrájíme centimetrové dílky, z nich uválíme kuličku a tu rozplácneme na placičku. Takto připravené žužlavky vkládáme do osolené vařící vody. Vaříme sedm minut. Vytahujeme děravou naběračkou do máslem vytřené mísy. Žužlavky ještě v míse prokládáme mezi jednotlivými dávkami máslem.

Zdroj: Králík cibulák s rozmarýnem, sladké zelí a žužlavky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kralik-cibulak-s-rozmarynem-sladke-zeli-zuzlavky  [On-line 07.10.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.