Potřebujeme:
- 500 g bílého chřestu,
- 250 g měkkého sýru typu lučina,
- 2 pórky,
- 2 dcl bílého vína,
- šťávu z 1 citrónu,
- hrst petrželky,
- trochu kopru,
- 1 lžíci cukru,
- sůl, pepř, muškátový oříšek,
- gastronomický motouz
Příloha:
- 1 lžíci másla,
- 5 plátků veky nebo housky,
- hrst slunečnicových semínek
- 2 plátky šunky,
- máslo,
- parmazán,
- vařené brambory jako příloha
Chřest oloupeme, z části uděláme svazek, svážeme motouzem a dáme vařit do vody, do které jsme přidali citrón, víno, cukr a sůl. Vaříme 7-8 minut. Chřest vyndáme, rozvážeme a dáme do pánve, přidáme máslo, zasypeme parmazánem a dáme zapéct do trouby na 180 °C na 7-8 minut.
Zbylý chřest nakrájíme na 1 cm kousky a dáme vařit na 7-8 minut do vývaru z chřestu. Část vyndáme, do vývaru přidáme nakrájený pórek a zavaříme. Mezitím si na másle osmažíme housku a slunečnicová semínka. Do vývaru přidáme máslo a měkké sýry a rozmixujeme. Osolíme, přidáme muškátový oříšek. Nandáme na talíř, dáme zbylé kousky chřestu, kopr, petrželku a houstičky se semínky.
Z trouby vyndáme zapečený chřest, dáme na talíř s vařenými bramborami a plátky šunky.
Zdroj: Krémová chřestová polévka a zapečený chřest; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/kremova-chrestova-polevka-a-zapeceny-chrest-s-parmazanem.html [On-line 19.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář