Suroviny
- Dýně Hokkaidó 1 ks
- pepř
- červená cibule 1 ks
- rukola na ozdobu
- máslo 50-70 g
- smetana 200 ml
- slunečnicová semínka 50 g
- sůl
V hrnci si přepustíme máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Smažíme dozlatova. Mezitím si omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme a oloupeme dýni. Tu nakrájíme na drobné kostky a vhodíme na osmaženou cibuli. Chvíli smažíme – osolíme, opepříme. Podlijeme trochou vody tak, aby byla všechna dýně ponořená. Vaříme, dokud dýně nezměkne. Rozvařenou dýni odstavíme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixerem na jemné pyré bez kousků. Vrátíme zpět na plotnu a dle potřeby přilijeme ještě vodu. Dochutíme a na závěr přidáme na zjemnění trochu smetany.
Na suchou rozpálenou pánev nasypeme loupaná slunečnicová semínka a necháme je zahřát. Jakmile semínka začnou chytat hnědou barvu a začnou vonět, odstavíme z plotny. Polévku servírujeme v misce, ozdobenou semínky a rukolou.
Zdroj: Krémová dýňová s praženými slunečnicovými semínky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kremova-dynova-s-prazenymi-slunecnicovymi-seminky [On-line 19.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář