Ingredience pro přípravu receptu:
- 4 plátky – šunka od kosti
- 500 ml – smetana ke šlehání
- 750 ml – vývar
- 60 g – křen (čerstvě nastrouhaný)
- 100 g – máslo
- 30 g – mouka
- 2 špetky – cukr
- 1 špetka – sůl
Bramborová kaše
- 1 kg – brambory
- 300 g – máslo
Připravte si jíšku. Hladkou mouku orestujte na másle a nechte chvilku odstát. Zalijte vývarem, smetanou a osolte. Na mírném ohni vařte přibližně hodinu.
Zatímco se omáčka vaří, nastrouhejte křen.
Po hodině vaření přidejte do základu omáčky nastrouhaný křen a cukr. V tuto chvíli již omáčku nevařte. Přeceďte ji přes jemný cedník.
Brambory omyjte, oloupejte a uvařte do měkka. Uvařené brambory slijte, přidejte vlažné mléko a mixérem rozmixujte do hladké kaše. Dochuťte solí a zjemněte zašlehaným máslem. Postupně doléváme vlažné mléko a nakonec dle chuti osolíme.
Na pánvi rozpustíme trochu másla a ohřejeme na něm šunku.
Křenovou omáčku servírujeme s šunkou a bramborovou kaší.
Zdroj: Křenová omáčka; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/krenova-omacka.html [On-line 25.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář