Suroviny:
- krevety
- řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 5 cherry rajčátek
- 4 lžíce drcených rajčat
- pórek
- 1/2 cibule
- Brandy
- portské víno
- 1 dcl smetany
- cca 1 dcl vody
- bílá mouka
- máslo
- 3 chilli papričky
- česnek
- estragon
- tymián
- 1 bobkový list
- olivový olej
- arašídový, popř. rostlinný olej
- ořechový olej
- sůl
- pepř
Velké krevety oloupeme a skořápky si připravíme do misky. V kastrolu rozehřejeme kapku olivového, arašídového a ořechového oleje. Orestujeme nakrájený řapíkatý celer, pórek a stroužek česneku. Pak přidáme nakrájenou mrkev a půlku cibule. Když je zelenina orestovaná, přisypeme rozpůlená rajčátka a skořápky z krevet. Zakápneme kvalitní Brandy a portským vínem a přilijeme drcená rajčata.
Aby byla polévka mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem. Když se tekutina odpaří, polévku zaprášíme bílou moukou, přilijeme vodu, osolíme a opepříme.
Necháme povařit asi 40 minut. Potom přilijeme smetanu a polévku procedíme.
Přidáme kousek čerstvého másla a mírně promixujeme. Můžeme podávat.
Zdroj: KREVETOVÁ POLÉVKA BISQUE; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/ted-vari-sef-ii-recepty-z-morskych-plodu?special=758795 [On-line 26.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář