Suroviny
- kachní prsa s kůží 2 ks
- malé brambory 7-9 ks
- řepkový olej 2 lžíce
- máslo
- kachní sádlo
- salátek
- švestková zavařenina 4 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- badyán 1 ks
- portské víno 150 ml
- voda 250 ml
- chilli špetka
- skořice špetka
- citronová kůra
Švestková omáčka: V kastrůlku si rozpustíme lžíci másla, přidáme mouku a chvilku smažíme za stálého míchání. Ztlumíme teplotu, přilejeme vodu a portské víno, vmícháme švestkovou zavařeninu. Dochutíme chilli, pepřem, solí, citronovou kůrou a skořicí. Přivedeme k varu, poté opět ztlumíme a necháme probublávat cca pět minut.
Uvaříme si brambory ve slupce, necháme trochu vychladnout, oloupeme slupku, nakrájíme, přidáme trochu másla a osolíme.
Kachní prsa zprudka osmažíme na kachním sádle kůží dolů, přibližně šest minut. Otočíme kůží nahoru, přidáme lžíci másla, jeden badyán a necháme na pánvi minutu prohřát.
Vložíme kachnu na pekáč nebo plech kůží nahoru, zalijeme výpekem z pánve a dáme do předem péct na sedm minut do vyhřáté trouby na 180°C. Vytáhneme z trouby, přikryjeme pokličkou a necháme maso odpočinout 5-10 minut.
Zdroj: Křupavé kachní prsíčko na salátku s brambůrkem a švestkovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/krupave-kachni-prsicko-na-salatku-s-bramburkem-svestkovou-omackou [On-line 26.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář