8 porcí
- 50 g másla
- 1 cibule
- snítka petrželky
- 200 g uzeného masa z vepřových žebírek
- 400 ml mléka
- 300 g hrubé krupice
- 6 vajec
- muškátový květ
- sůl
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku dosklovata, přidáme nasekanou petrželku a nakrájené uzené maso. Zamícháme a odstavíme.
Do studeného mléka vmícháme krupici, zavaříme, když se těsto začne „odpalovat“ od stěn hrnce, vmícháme masovou směs, ochutíme muškátovým květem, solí, necháme zchladnout a vmícháme vejce. Ze studeného těsta tvoříme pomocí dvou lžic, které namáčíme v teplé vodě, noky. Vkládáme je do mírně vroucí osolené vody, vaříme 3−5 minut. Scedíme a vložíme do pánve s rozehřátým sádlem.
Zelí
- 1,2 kg bílého zelí
- 1 velká cibule
- 80 g sádla
- 300 ml světlého 10°piva
- 2 lžičky drceného kmínu
- sůl
Zelí nakrájíme na nudličky a cibuli na půlkolečka. Cibuli opečeme na sádle dozlatova, vmícháme zelí a opékáme asi 5 minut, podlijeme pivem, ochutíme kmínem, solí a dusíme doměkka.
Zdroj: Krupicové noky s uzeným masem a zelím na pivu; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1537-krupicove-noky-s-uzenym-masem-a-zelim-na-pivu/ [On-line 01.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář