Suroviny
- krůtí prsa 1 kg
- česnek 6 stroužků
- petrželka 1 hrst
- čerstvá bazalka a tymián 1 hrst
- dijonská hořčice
- vývar 1 hrnek
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- med 1 lžička
- vejce 1 ks
- slanina 50 g
- olej na smažení
- sůl
- pepř
- brambory 1 kg
- koření na americké brambory
Česneková omáčka:
- zakysaná smetana 250 ml
- nasekaná petrželka 2 lžičky
- česnek 6 stroužky
- sůl
- pepř
Švestková omáčka:
- sušené švestky 150 g
- rozinky 1 hrst
- vlašské ořechy 1 hrst
- strouhaný perník
Krůtí prso vcelku prošpikujeme slaninou (ostrým tenkým nožem uděláme hlubší zářez a do vzniklé kapsičky vložíme kousek slaniny), ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na pánvi rozpálíme olej a maso ze všech stran opečeme. Opečené maso přendáme do pekáčku, podlijeme hrnkem vývaru a dáme do trouby vyhřáté na 180°C péct. Občas maso přelijeme vypečenou šťávou.
Po hodině pečení maso vyndáme, potřeme ze všech stran dijonskou hořčicí a na jednu stranu naneseme polovinu připravené bylinkové směsi. Maso vložíme zpět do pekáče bylinkovou stranou nahoru, pečeme další čtvrt hodiny, pak je obrátíme, opět pokryjeme zbytkem bylinkové směsi a dopečeme doměkka.
Bylinková směs: Čerstvou petrželku, bazalku, tymián –celkem asi dvě hrsti bylinek – nasekáme nadrobno. V misce rozšleháme celé vajíčko a přidáme nasekané bylinky. Lehce osolíme, přidáme šťávu z půlky citronu, lžičku medu a promícháme. Pokud je směs moc řídká, zahustíme ji lžičkou strouhanky.
Opečené brambory: Brambory oloupeme, nakrájíme na centimetrová kolečka a asi pět minut předvaříme v osolené vodě. V hrnku rozmícháme trochu oleje s trochou koření na americké brambory. Brambory dáme na pekáč a pomašlujeme marinádou. Pečeme na cca 180 – 200 stupňů asi tři čtvrtě hodiny, před koncem pečení zapneme pro barvu horní gril. Podáváme se dvěma omáčkami.
Česneková: Z uvedených surovin a nadrceného česneku smícháme dresink.
Švestková: Sušené švestky(nejlépe bez pecek)a hrozinky zalijeme vodou (asi centimetr nad). Dáme pomalu vařit a asi po dvaceti minutách přidáme ořechy a vaříme dalších dvacet minut. Pak podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem.
Zdroj: Krůtí prsa v bylinkové krustě, opečený brambor, omáčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kruti-prsa-v-bylinkove-kruste-opeceny-brambor-omacky [On-line 22.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář