Suroviny
- krůtí prso 1 ks
- mrkev 2-3 ks
- domácí špek
- anglická slanina
- smetana ke šlehání
- mléko trochu
- sůl
- pálivá paprika 1/2 lžičky
- olej
- brambory 1 ks
- sůl
- máslo 1/2
- mléko 200 ml
Den předem si prošpikujeme krůtí prso mrkví a špekem, nachystáme si marinádu z oleje, soli, papriky a do marinády naložíme prošpikované maso, které si poté obalíme v anglické slanině a pevně zabalíme do alobalu. Takto nachystané maso necháme odpočinout přes noc. Asi tři hodiny před podáváním maso zprudka opečeme v pekáči, ve kterém je budeme i mírně podlité vodou péct maximálně dvě hodiny na 180 – 220°C (zůstane nám výpek a omáčka poté bude mít skvělou chuť). Po hodině a půl maso vytáhneme, pokud je hotové, nakrájíme je na plátky. Do pekáče s výpekem přilijeme smetanu ke šlehání a na mírném plamení přivedeme za stálého míchání k varu.
Brambory si oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Mezitím si v kastrůlku ohřejeme téměř k varu máslo s mlékem. Měkké brambory scedíme, pomačkáme a vlijeme do nich připravené ohřáté mléko s máslem, rozmixujeme dohladka a můžeme podávat.
Zdroj: Krůtí prso prošpikované mrkví a špekem ve slaninové krustě se smetanovou omáčkou, bramborová kaše; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kruti-prso-prospikovane-mrkvi-spekem-ve-slaninove-kruste-se-smetanovou-omackou-bra [On-line 01.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář