Suroviny:
- 500 g mletého libového jehněčího masa
- 100 g zlaté nivy
- mletý pepř
- sůl
Mleté maso osolíme, opepříme a promícháme s nadrobenou nivou. Tvarujeme malé kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut při 220 °C. Podáváme s omáčkou (viz níže) a například šťouchanými bramborami.
omáčka
- 50 g cukru
- 300 g mraženého lesního ovoce
- 100 ml červeného vína
- 1 citron
- 100 g másla
- 100 g čerstvého lesního ovoce (borůvky, maliny nebo ostružiny)
Cukr rozpustíme na karamel, vmícháme rozmražené ovoce, zalijeme vínem, ochutíme citronovou kůrou i šťávou, povaříme a zredukujeme do omáčkové konzistence. Odstavíme, vmícháme máslo a čerstvé ovoce. Omáčku podáváme k masu, můžeme i k tučným sýrům a paštikám.
Zdroj: Kuličky z mletého jehněčího masa s nivou a s omáčkou z lesního ovoce; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1669-kulicky-z-mleteho-jehneciho-masa-s-nivou-a-s-omackou-z-lesniho-ovoce/ [On-line 12.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář