Suroviny
- brambory 250 g
- květák 150 g
- smetana na vaření 200 ml
- máslo nebo rostlinný olej 40 ml
- sůl
- tavený sýr 1 lžíce
Květák očistěte, rozdělte na růžičky, omyjte je, nechte okapat a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. V kastrolu rozehřejte máslo nebo olej a krátce na něm opečte nejprve brambory. Přidejte nakrájený květák a společně za stálého míchání orestujte. Do hrnce s orestovanými bramborami a květákem přilijte zhruba 750 ml vody, podle chuti osolte a přiveďte k varu. Když brambory a květák změknou, přidejte do hrnce terminovaný sýr a smetanu a dobře promíchejte.
Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem, ještě ji krátce povařte a nakonec podle potřeby osolte.
Zdroj: Květákovo-bramborová krémová polévka s krutony; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kvetakovo-bramborova-kremova-polevka-s-krutony [On-line 30.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář