Suroviny
- čerstvý losos bez kůže 800 g
- jasmínová rýže 450 g
- kečup 150 ml
- sladká chilli omáčka 2 lžíce
- ocet (nejlépe jablečný) 1 lžíce
- cukr 1/2 hrnku
- sójová omáčka 3 lžíce
- černý a světlý sezam 1 balení
- polníček 1 balení
- grapefruit 1 ks
- pomeranč 1 ks
- máta
- med
- citronová šťáva
- sůl
Nejdříve naporcujeme lososa. Zbavíme ho kůže a kostí a nakrájíme na pět stejných filátek.
Marinádu připravíme smícháním kečupu, chilli omáčky, octa, cukru a sójové omáčky. Lososa vložíme asi půl hodiny před přípravou do zapékací mísy nebo na pekáče, zalijeme marinádou a posypeme sezamem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme maximálně 15 minut.
Mezitím si uvaříme rýži dle návodu na balení nebo svým oblíbeným způsobem.
Salátek připravujeme těsně před podáváním, aby byl čerstvý. Pomeranč a grep důkladně oloupeme nožem a nakrájíme na plátky. Smícháme s polníčkem a zalijeme dresinkem z medu a citrónové šťávy. Přidáme pár lístku máty. Dle chuti můžeme jemně dosolit.
Zdroj: Losos ve sladkokyselé omáčce a sezamové krustě; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/losos-ve-sladkokysele-omacce-sezamove-kruste [On-line 16.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář